Anet Řezníková

Redaktor
anet.reznikova@riseher.cz

Jak dlouho se deskovkám věnuješ?

K deskovkám jsem se dostala někdy v průběhu prváku na vejšce, kdy jsem se začala pravidelněji scházet s přáteli a trávit čas u deskových her. Tehdy se psal rok 2017.

Kolik her máš ve své sbírce?

V Excelu mám vytvořenou tabulku, kde jsem se snažila relativně aktivně seznam udržovat. Neúspěšně! Tu a tam zapomenu nějakou hru připsat, ale v tuto chvíli v seznamu mám 262 her (včetně rozšíření). Dala jsem si limit, že nepřesáhnu číslo 300. Možná i to je jeden z důvodu, proč občas „zapomenu“ hru dopsat.

Jaký je tvůj oblíbený typ her (např. euro, válečné, ameritrash atp.)?

Nemám vyloženě žádný typ her v oblibě. Ráda to střídám. Obecně pro mě je nejdůležitější vizuál. Miluji grafiku, která se opakuje např. u her jako jsou Architekti Západního království, Věčná zima, Nájezdníci ze severu, Království Valerie atd. Jakmile hra má grafiku tohoto stylu, tak je pro mě must-have, ať je herně jakákoli. Jeden typ her ale nesnesu vůbec, a to jsou vědomostní hry. Jelikož ve svém profesním životě učím caparty, tak opravdu nepotřebuji i ve svém volném čase se vzdělávat, nebo soutěžit, kdo má lepší znalosti.

Jaká jsou tvá oblíbená herní témata (např. sci-fi, fantasy atp.)?

Zde bude podobná odpověď jako u předchozí otázky. Nevybírám si hry podle tématu, ale převážně podle designu. Už několikrát jsem si koupila hru na doporučení, ačkoli se mi hra nelíbila, ale nikdy to s ní nedopadlo dobře. Asi je hned od začátku odsouzena ku záhubě (nebo na poličku hanby).Jako první bych rozhodně jmenoval fantasy. Pak fantasy a za ním fantasy. V podstatě je mi ale jedno, jaké má hra téma, když ladí s mechanikami a hezky se hraje. Jakékoliv téma je lepší než abstraktka.

Kterou deskovku jsi hrál(a) poprvé v životě a kterou jako první koupil(a)?

Když nebudu počítat Monopoly a Dostihy a sázky, které jsem hrála ještě jako malá, tak to byli Osadníci z Katanu. Ačkoli je to hra již jistě dnes překonaná, tak u mě má navždy své místo. Otevřela mi dveře do světa deskových her a do této závislosti.

Jak často hraješ hry a kolik času hraním trávíš?

Ráda bych řekla, že denně, ale bohužel. Největší problém je najít si spoluhráče, a když už tento problém překonám, tak buďme upřímní – toho času také není nazbyt. Kratší hry se snažím doma dostat na stůl obden a delší partii aspoň 1x týdně.

Kdo jsou tví nejvěrnější deskoherní spoluhráči?

Tak určitě nejvíce má spolubydlící, které jsem otevřela dveře od deskoherního světa já, svojí maličkostí. Potom v okruhu svých přátel mám vizitku jako deskoholik, tudíž když se sejdeme, tak já jsem ta, co má rozhodnout o tom, jaká hra se bude hrát, a ještě nejlépe ji sehnat a donést.

Hraješ i jiné hry než deskové – jaké?

Dříve jsem byla i počítačový a konzolový maniak, ale je to stejné jako s deskovkami. Práce je více než volného času. Navíc ještě dost často propadám seriálům, které si ten čas také ukousnou. Dnes si zahraji spíše jen tak sporadicky. Naposledy jsem začala znovu hrát na PSku Mafii II a The Last of Us.

Jaká je tvá profese nebo jaká činnost vyplňuje největší část tvého běžného dne?

Jak se říká, kdo neumí učí. Teda osobně doufám, že to není pravda, alespoň ne v mém případě. Ale rozhodla jsem se věnovat většinu svého času dětem, tedy naší budoucnosti a vzdělanosti.

Co bys označil(a) za svůj největší dosavadní životní úspěch?

Hmm, tak u této otázky jsem se musela hluboce zamyslet, což je zřejmě důkaz toho, že na svůj životní úspěch teprve čekám.

Čemu dalšímu kromě hraní se ve volném čase věnuješ?

Jelikož mám potřebu všechno okecávat více, než je třeba, tak jsem i na tuto otázku v podstatě již výše odpověděla. Strohé shrnutí – kromě sledování seriálů a hraní her na PC/PS, tak mám ráda různé výlety za krásami přírody. Ze sportu jsem propadla jumping, tedy dupání do trampolíny do rytmu nejnovější hudebních hitů. Dost často chodím se svými přáteli na únikovky (ovšem pozor, ty deskoherní jsem ještě nikdy nezkusila). No a po úspěšném úniku z psychiatrické léčebny, nebo kanceláře údajného atentátníka, je nutné náš skvostný výkon oslavit. V hospodě, spíš než u baru, mě většinou najdete u kulečníku, fotbálku nebo šipek.

Oblíbené jídlo a pití?

Sýrová omáčka s kuřecím masem, pečená žebra, šťavnatá kachnička od mojí babičky, bum bo nam bo, sushi, quesadilla, … No je toho spoustu. Z pití miluji horký mošt.

Jaký tvůj oblíbený hudební žánr nebo skupina?

Řekla bych, že nejvíce asi pop a rock, ale s hudbou to mám podobně, jako s deskovkami. Když se mi něco líbí, tak se mi to prostě líbí.

Jaká je tvá vysněná dovolená?

Procestovat Severní Ameriku. Navštívit nejvíce proflákla místa USA plná lidí a na závěr roadtripu si nechat Kanadu, liduprázdná místa neposkvrněné přírody.

Co by sis přál(a) dostat od Ježíška?

Ježíšek nebo narozeniny, je mi to jedno. Když dárek, tak vždycky určitě hra, nebo alespoň nějaký vymazlený herní doplněk.

Co bys o sobě ještě rád(a) čtenářům prozradil(a)?

Mám přirozenou potřebu kompletovat veškeré své hry ve sbírce. Základ prostě nikdy nestačí! S největší pravděpodobností budu stejně hrát jen základ, ale prostě ten pocit kompletnosti je k nezaplacení.

Recenzované hry

Bang! – Legendy

Bang! – Legendy

Vykonávejte velkolepé činy, nebo se jimi chlubte. Pro některé dlouho očekávané nové rozšíření k legendární hře BANG! s názvem Legendy.…

Drakiáda

Drakiáda

Totální bezvětří… Anebo?! Představení Dnes jsme dostali na recenzi hru Drakiáda, kterou u nás lokalizovalo vydavatelství TLAMA games. V originále…

Extrémní devítka

Extrémní devítka

Aneb nejde pouze o rychlost, ale i o logiku. Je to tady! Konečně se nám pod ruce dostala očekávaná Oinkovka…

Krysy z Wistaru

Krysy z Wistaru

KRYSY NEBO POTKANI? Lidé z Institutu Wistaru obdařili krysy nadkrysími schopnostmi. Postupem času krysy byly tak inteligentní, že našly způsob,…

Lords of Ragnarök

Lords of Ragnarök

Severská mytologie, nebo sci-fi? A co takhle obojí! Albi nám na český trh přináší další hru od polského autora Adama…

Mozkožrout

Mozkožrout

Souboj myslí v na první pohled nenápadné karetce. Představení Dnes se nám do rukou dostala malá karetní hra pro dva…

Pět vorařů

Pět vorařů

Rozšiřte vor nebo se utopíte i s poklady! Do třetice všeho dobrého si pojďme představit další hru od vydavatelství Oink…

Plošinovka

Plošinovka

SKÁKEJ, SBÍREJ, PORÁŽEJ. Představení Medúza či Banzaj, tak to jsou bossové, proti kterým můžete bojovat ve hře Plošinovka. To ale…

Šťastné městečko

Šťastné městečko

CIHLA K CIHLE SEDÁ, MĚSTEČKO SE DĚLÁ. Představení Budovatelská hra i pro mladší publikum? To je přesně hra Šťastné městečko,…

Talismany

Talismany

Zkroťte duchy pomocí talismanů! Pokud jste v originále o hře DroPolter ještě neslyšeli, tak jste o hodně přišli. Ale nezoufejte!…

TOWN 77

TOWN 77

Město sedmi různých tvarů a barev. Je to tu vážení přátelé. Další mini hra od českého rodinného vydavatelství 4 Kavky.…