Martin Janota

Redaktor
martin.janota@riseher.cz

Jak dlouho se deskovkám věnuješ?

Deskovky jsem začal hrát zhruba 5 let zpátky. Moji dobří kamarádi mě už několik měsíců lákali a mně přišlo divný se v našem věku scházet u deskových her. Hned první sezení mě nadchlo a propadl jsem tomu.

Kolik her máš ve své sbírce?

Doma mám asi 150 krabic, ale začal jsem to částečně redukovat, protože s dětmi je času málo a každý z naší party má několik desítek her.

Jaký je tvůj oblíbený typ her (např. euro, válečné, ameritrash atp.)?

Mám rád konfliktní hry, moje úplně nejoblíbenější je Blood rage. Z mechanismů mě baví area control, draft, worker placement. Ve hře musím cítit hlavně nějakou interakci mezi hráči, protože to je ten důvod, proč se scházíme. Abychom byli spolu nejen v místnosti, ale i na herním plánu.

Jaká jsou tvá oblíbená herní témata (např. sci-fi, fantasy atp.)?

Mám obecně nejradši fantasy, ale zároveň jsem i fanda Vetřelců. Z témat mi jde zase o to, že ve hře chci být na ty dvě hodiny někým, co v běžném životě nemůžu, a chci mít alespoň nějaký takto přenesený zážitek. Být vojevůdcem armády je fajn, ale nebaví mě hrát si na zahradníka a pěstovat květiny.

Kterou deskovku jsi hrál poprvé v životě a kterou jako první koupil?

Určitě jsem hrál takové ty klasiky jako Dostihy a sázky, ale v mojé éře moderních deskových her byly jedny z prvních her Ticket to ride, Resistance a Shadows over Camelot. Právě ta hra se zrádcem v Kamelotu mě hrozně bavila (s úsměvem). Po tomto nadšení jsem hned běžel do hračkářství, protože speciálky ještě neznal a koupil si hru Mafia City od Petra Bělíka. Pak sem objevil deskoherní servery, eshopy a už to jelo (smích).

Jak často hraješ hry a kolik času hraním trávíš?

Dřív to bylo častěji, ale teď nedávno jsme se v rodině rozrostli o dalšího člena a tak se snažím alespoň jednou týdně. Občas přijde někdo kvůli testování. Nejvíc hraju se synem (3 roky), který konečně hraje hry, co alespoň trochu baví i mě.

Kdo jsou tví nejvěrnější deskoherní spoluhráči?

Mám svojí partu z gymnázia. Hrozně moc si cením, že se do dneška rádi vídáme.

Hraješ i jiné hry než deskové – jaké?

Hrál jsem dřív hodně na počítači a PS. Občas si něco zahraju, ale druhé dítě do toho trochu hází vidle (smích). Naposled jsem hrál Last od Us 2 a Cyberpunk.

Jaká je tvá profese nebo jaká činnost vyplňuje největší část tvého běžného dne?

Pracuju v odvětví komunikace. A kromě práce můj čas vyplňuje hlavně rodina.

Co bys označil za svůj největší dosavadní životní úspěch?

Jednoznačně moje dvě děti. Pak dlouho nic.

Čemu dalšímu kromě hraní se ve volném čase věnuješ?

Protože jsme se nedávno přestěhovali a máme zahradu, tak mě začalo bavit grilování. Takže sleduju YouTube a zkouším napodobovat místní experty. Potom mě hodně baví kolo a cvičení, ale to od narození dcery šlo stranou. Jak ale starší syn roste, tak věřím, že to zase brzo půjde a bude chodit se mnou. Rád se taky kouknu na nějaký seriál nebo film a pak samozřejmě výlety s rodinou, kde alespoň jedno dítě nepláče.

Oblíbené jídlo a pití?

Mám rád italskou kuchyni, takže těstoviny, pizza a pak věci z grilu. Nejradši piju obyčejnou vodu a z alkoholu si rád dám nějaký dobrý rum.

Jaký tvůj oblíbený hudební žánr nebo skupina?

Mám rád takové ty kytarové kapely a Indie – U2, Radiohead, Placebo, The Killers, Queen, Vistas, Kytes. Z českých jednoznačne Tata Bojs, ale poslechnu si rád třeba i PSH.

Jaká je tvá vysněná dovolená?

Nejsem moc typ, co by se rád válel u moře, i když někdy to taky přijde vhod. Asi nějaký kola na Šumavě, nebo někde v horách. Úplně by mi ale stačilo být týden u nás na chatě u Vltavy, chodit na ryby, výlety do přírody a jenom relaxovat.

Co by sis přál dostat od Ježíška?

Já si letos dokonce i napsal dopis. A mám tam vlastně jenom drobnosti a pak teplotní sondu na grilování masa, tu bych opravdu chtěl (smích). A samozřejmě deskovky.

Co bys o sobě ještě rád čtenářům prozradil?

Spíš bych rád čtenářům něco vzkázal. Aby se hraním hlavně bavili a i tou komunitou a životem, co kolem deskových her je. Občas mi přijde, že tomu tak není a jsem alergický na různé chytráky v diskuzních fórech, co jsou ochotní se hádat do krve kvůli překlepu na kartičce. Hraní nás má bavit a spojovat.

Recenzované hry

Bílá opice

Bílá opice

Prší pro nejmenší Bílá opice je karetní hra Daniela Syrového, která svým zaměřením a obtížností cílí především na nejmenší hráče…

Blitzkrieg

Blitzkrieg

Souboj žetonků o budoucnost světa Blitzkrieg je vcelku malá hra určená primárně pro dva hráče, i když hrát ji lze…

Chlupatí zabijáci

Chlupatí zabijáci

Interaktivní mela pro nenáročné hráče. Oznámení hry Chlupatí zabijáci v českém jazyce jsem zaznamenal dávno před tím, než byl na cestě…

Hadriánův val

Hadriánův val

Proti Piktům s fixou v ruce Hra Hadriánův val, kterou na český trh přineslo vydavatelství TLAMA games, vás zavede do druhého století…

Khora: Zlatý věk

Khora: Zlatý věk

Novinka od BoardBros nenabídne epické momenty, ale příjemnou a přístupnou zábavu. Prakticky každým dnem by se na skladě všech deskoherních…

Kulišák

Kulišák

Já vím, kdo ukradl ten dort! To je neštěstí! Paní Krupičkové před chvílí někdo ukradl voňavý, čerstvě upečený koláč. Jestli…

Lumpark

Lumpark

Když vám konkurence hází klacky pod atrakce. Hra Lumpark je letošní novinkou vydavatelství REXhry. V původní anglické verzi vyšla již v roce…

Malí světoběžníci

Malí světoběžníci

Zeměpis pro nejmenší, ale kam se poděla hra? Malí světoběžníci jsou letošním želízkem v ohni vydavatelství Blackfire na poli dětských edukačních…