Unmatched: Jurassic Park – InGen vs Raptors

Lovec v kraťáskách se v parku bez elektřiny postaví zlým holkám s drápky.

Systém Unmatched

Unmatched je vysoce asymetrická figurková bojová hra pro dva nebo čtyři hráče. Každý hrdina je prezentován jedinečným balíčkem navrženým tak, aby evokoval jeho styl a legendu. Taktické pohyby a bojové možnosti daného hrdiny vytvářejí jedinečný herní zážitek. Jakmile ovládnete jednoho hrdinu, přijdou noví hrdinové, kteří mají diametrálně odlišný balíček a taktické možnosti. Boj je řešen rychle, porovnáním útočných a obranných karet. Jedinečné efekty každé karty a jednoduchý, ale zároveň chytrý bojový systém, téměř vždy vedou k zajímavým rozhodnutím. Hra také umožňuje útoky jak na blízko tak na dálku.

Popis soubojového systému Unmatched od distributora.

Já bych systém Unmatched charakterizoval asi takto:

Je to již poměrně velké universum, založené na systému hry Star Wars: Epic Duels designéra Roba Daviau, který stojí právě i za Unmatched. Pravidla pro oblasti jsou převzata ze hry Tannhäuser. Skvělé je, že si hráč může toto universum rozšiřovat do nekonečna. Nebo spíš do té doby, dokud budou vycházet další balíčky a dokud bude mít potřebné finance. Systém je to ale určitě skvělý a zároveň bláznivý. Díky jednotnému systému třicetikartových balíčků proti sobě lze postavit prakticky kohokoliv. Dinosaury z Jurského parku proti Sherlocku Holmesovi, Bigfoota proti Alence z Říše her… Pardon – z Říše divů, nebo třeba Bruce Lee proti Medúze.

Ingen vs Raptoři vyšlo roku 2020 a v našich končinách ho nyní distribuuje Albi. Přináší v podstatě čtyři nové hrdiny, přičemž jeden hráč bude hrát za tři hrdiny – Raptorky. Tuto sebranku můžeme důvěrně znát z prvního Jurského parku Stevena Spielberga. Robert Muldoon coby vrchní ošetřovatel raptořích slečen bude stát před těžkým úkolem – přežít proti mazanosti a instinktům starých miliony let. Budete bojovat s ledovým klidem na straně lidí, nebo se do toho pustíte dravě v hávu třech raptorek?

Nějaké zástupce z rodiny Unmatched jsme již na Říši her měli. Šlo o Souboj legend, Souboj v mlze a Robin Hood vs Bigfoot. Jsou ostřílený lovec a dlouhé drápy přínosem pro Unmatched, nebo jsou velkým omylem? To se můžete dočíst v následujících řádcích.

Obsah krabice a jeho kvalita

Uvnitř krabice o rozměrech 152x247x70 najdeme poměrně dost plastu. Jde o insert, který v sobě ukrývá další plastové komponenty jako figurky hrdinů a žetony pomocníků. Skýtá útočiště i šedesáti třem kartám, které dohromady tvoří dva herní balíčky. Nesmím také zapomenout na kartonové disky spojené plastovým nýtem – počítadla životů, které jsou celkem čtyři. Jeden je pro Roberta a jeden pro každou z raptorek. Přímo na insert patří nový herní plán, který má pouze jednu stranu. Hrdinové se na něm mohou pohybovat skrze raptoří výběh, vylézt na strážní věž, ale mohou se také ukrýt ve stínu bujného porostu. Poslední položkou obsahu krabice je sešit s pravidly hry. Mají celkem dvacet stran a jsou plná návodných obrázků a příkladů. Vše dostatečně vysvětlují a nevznikají žádná „hluchá místa“. Nicméně se ve většině jedná o již známá pravidla a podstatnou změnu přináší pouze strany šestnáct a sedmnáct. Zabývají se umisťováním pastí pana Muldoona, ubíráním životů třem raptorkám a jednosměrkami, které nalezneme na novém bojišti.

Vše je opět naprosto skvěle vyprodukované. Nádherné ilustrace (Oliver Barrett) na krabici a kartách, propracované figurky doladěné washem a bytelně působící žetony pracovníků InGenu. Karty mají opravdu vysokou gramáž a přemýšlím, jestli jsem už viděl kvalitnější karty. Pokud bych měl kvalitě a vzhledu komponentů něco vytknout, pak je to chybějící klobouk Roberta Muldoona.

Jak již bylo řečeno, další Unmatched: Jurassic Park – InGen vs Raptors přináší v podstatě čtyři nové hrdiny a nyní se detailně podíváme na jejich předlohy a herní materiál.

Robert Muldoon

Tento lovec ve středních letech pochází z Keni. Tam působil jako ochránce zvěře v mnoha safari parcích. Jeden z těchto parků shodou okolností patřil i Johnu Hammondovi. Co se dělo dál, vám jistě dojde. Jako správce Jurského parku dohlíží na převoz a umístění do výběhu všech nových přírůstků. Dinosauři ho fascinují a jejich zkoumání je jeho největší vášeň. Jediný problém má s velociraptory. Netají se názorem, že jsou neovladatelní, nebezpeční a že by bylo nejlepší je usmrtit.

Robert Muldoon nemá moc životů, ale má jiné přednosti. Na začátku každého tahu může do své oblasti umístit jednu ze svých osmi pastí. Jakmile na ni nepřítel stoupne, okamžitě sklapne a ubere nešťastníkovi jeden život. Robert si navíc jako bonus může líznout kartu. Nezdá se to, ale je to ohromně ničivé. Muldoon se totiž může opevnit nejen pracovníky, ale právě i pastmi. Navíc tažení karty za spuštěnou past je obrovskou třešničkou na dortu. Připočtěte jeho pomocníky, kteří mohou také útočit na dálku a je z nich noční můra každého soupeře. Díky útokům na dálku mají pod palcem v podstatě celou mapu a dostat se k hrdinovi s myšlenkou na jeho pokoření není nic snadného. Hodně se mi vyplatila taktika, kdy jsem Muldoona poslal na pole se strážní věží, odkud pokryje tři čtvrtě herního plánu úplně sám. Efekty jeho karet mu také umožní se dost rychle přesouvat, stejně jako přesouvat jeho protivníky. No a kam jinam přesunout protivníky než do pastí. Musím říct, že Robert Muldoon je velice silný, a v tomto setu je to rozhodně nejlepší hrdina.

Obsah balíčku podrobněji:

  • karta, lamakarta a figurka hrdiny
  • počítadlo životů
  • 10 unikátních žetonů pastí
  • 3 pomocníci – pracovníci InGenu
  • útok/obrana – 12 karet s celkovou hodnotou 30
  • útok – 11 karet s celkovou hodnotou 34
  • obrana – 2 karty s celkovou hodnotou 8
  • léčka – 5 karet

Raptorky

Ano raptorky. Jak víme, genetičtí inženýři InGenu upravují DNA dinosaurů tak, aby se rodily pouze samice. Díky tomu mohou v parku regulovat porodnost a počty exemplářů. V tomto setu jsou to konkrétně tři holky z řad velociraptorů. Bylo jich celkem osm, ale jakmile přišla alfa samice, všechny zabila až na dvě další samice. Raptoři jsou nesktutečně inteligentní a dokáží řešit i různé problémy. Mají velice silné zadní končetiny, díky kterým dokáží běhat ve volném prostranství až sto kilometrů za hodinu a skákat do závratných dálek a výšek. Už v osmi měsících jsou pro člověka smrtelně nebezpeční. Navíc počítejte s tím, že dokáží skvěle spolupracovat.

Tyhle tři holky vypadají skutečně nebezpečně a určitě by je nikdo z nás nechtěl potkat tváří v tvář. Během boje je ale skutečnost úplně jiná. Jejich síla spočívá ve spolupráci a obklíčení svého cíle. Pak mohou být silné. Většinou je to ale tak, že musejí nejprve použít jednu akci na to, aby se dostaly ke svému cíli a teprve tou druhou mohou uštědřit nějaké to zranění. Hodně karet jim poskytuje akci navíc, díky čemuž mohou v ideálním světě sesílat jednu akci za druhou. V reálném světě je to ale tak, že Muldoon nebo pracovníci zahrají obrannou kartu, která jim dovolí se přesunout jinam. V jiném případě zase zahrají lest, která zruší veškeré efekty raptorek. Jinak řečeno několikanásobný útok se koná málokdy. Holky v podstatě také nemají obranné a univerzální karty, což je v kombinaci s tím, že mohou útočit jen na blízko poněkud prekérní. Musím přiznat, že se mi nepodařilo přijít na to, jak s nimi proti Robertovi vyhrát. Ano, prvních pár partií vyhrály. Bylo to ale spíše dílem náhody a také tím, že hráč Roberta ještě moc nevěděl, co všechno ošetřovatel dokáže. Raptorky jsou krásné, je celkem zábavné za ně hrát, ale mnoho šancí na výhru nemají. V kombinaci s jiným setem a proti bojovníkovi „na blízko“ to ale může být úplně jinak. Obzvlášť, pokud to bude bojovník s pohybem 2.

Obsah balíčku podrobněji:

  • karta a 3 figurky hrdinek
  • 3 počítadla životů
  • útok/obrana – 6 karet s celkovou hodnotou 18
  • útok – 16 karet s celkovou hodnotou 49
  • obrana – 4 karty s celkovou hodnotou 12
  • léčka – 4 karty

Příprava hry a pravidla.

Unmatched: Jurassic Park – InGen vs Raptors přináší krom vlastností hrdinů jedno nové pravidlo, které se týká herního plánu. Na něm můžeme vidět oranžové šipky, které představují jednosměrky. Mezi takto spojenými políčky se mohou bojovníci přesouvat pouze vyznačeným směrem. Během soubojů se ale pole spojená jednosměrkou považují za sousedící v jakémkoliv směru. Jedná se o prvek, který nutí hráče důkladněji plánovat své přesuny a také mnohdy ztíží cestu za protivníkem, popřípadě během úprku.

Jinak jsou příprava hry a tahy hráčů v každém setu Unmatched stejné. Je ale možné, že jste ještě Unmatched nehráli. Pokud vás tedy zajímá, jak připravit hru a její základní pravidla, odkážu vás na recenzi setu Souboj v mlze na odstavec nazvaný: Vydejme se do ulic zahalených tmou.

Zápisky z hraní

Tipů jak vyhrát, můžeme jmenovat hned několik. Nicméně pravdou zůstává, že v herním systému Unmatched může každý porazit každého, aneb jak hlásá slogan hry: „V bitvě není rovných protivníků!“ Níže přikládám zjednodušené zápisy jednotlivých partií. Také jsem naše nové hrdiny postavil na bojiště s Achillem. Podle této statistiky je to totiž nejlepší postava systému Unmatched.

  • Robert Muldoon vs Raptorsraptorky si s naprostým přehledem pochutnaly na lidském mase. Po smrti Roberta stále v součtu disponovaly devíti životy (28 min).
  • Robert Muldoon vs Raptors raptorky vítězí ještě přesvědčivěji. Končí na společných dvanácti životech (22 min).
  • Robert Muldoon vs Raptors – Muldoon si chladí žáhu a ty dravé bestie poráží. Sám přišel o dva životy a zůstali mu všichni pracovníci (18 min).
  • Robert Muldoon vs Raptors Bertín si vylezl na věž, odkud pokrýval takřka celou mapu. Ztratil jeden život a jednoho pracovníka, kdežto raptorkám nezbyl ani jeden život (16 min).
  • Robert Muldoon vs Raptors – Hrál jsem za raptorky s celkem silným pocitem bezmoci. Vítěz Muldoon všude pohazuje pasti, na které pak raptorky přesouvá (16 min).
  • Robert Muldoon vs Achilles Achilles nakonec zvítězil, ale bylo to neskutečně těsné. Na konci mu zbyl jeden jediný život a na bojišti zůstal zcela sám (23 min).
  • Robert Muldoon vs Achilles – Tady už měl Achilles poměrně výraznější převahu. Končil s pěti životy (18 min).
  • Raptors vs Achilles – raptorky prošly Achillovým pancířem jako nůž máslem. Neměl nejmenší šanci. Raptorky zbyly dvě a dohromady jim zbylo deset životů (15 min).
  • Raptors vs Achilles – Podobný souboj jako ten poslední. Raptorky opět zbyly dvě a dohromady jim zůstalo jedenáct životů (17 min).

Obaly a herní doplňky

Na karty, kterých je v krabici celkem 63 jsem použil obaly Sapphire rozměrů 63,5×88 – tedy velikost Standard. Sapphire změnil vizuál svých prodejních obalů a tak jsem se docela divil, co mi to přišlo. Určitě s nimi ale nesáhnete vedle. Tyto obaly jsem volil především proto, že jsou poněkud tenčí. Právě to jsem potřeboval. Vkládal jsem do nich české překlady karet a tak karty nabyly víc než normálně. V silnějších obalech by se do insertu určitě nevešly.

Plusy

Obrovské plus je prudukce hry. Ta je naprosto bezkonkurenční a hra je to opravdu líbivá. Musím ocenit i jednotlivé detaily provedení herních komponentů. Například každá z figurek raptorek má odlišný podstavec, jejichž provedení je promítnuto na počítadlech životů. Každý má na sobě podkres po vzoru podstavce. Dobrý nápad je i přidání malého kolečka se siluetami raptorek, které pomohou hráči odlišit jednotlivé hrdinky při manipulaci s jejich životy. Nejprve jsem myslel, že to bude nepřehledné a složité, ale nakonec je to naprosto intuitivní a geniální. U Muldoona oceňuji přidání dvou náhradních pastí. Přeci jen se může žeton někam zatoulat nebo zničit. Musím také vyzdvihnout insert, který počítá s obalenými kartami. Bohužel tomu není vždy zvykem a jsem rád, že na to vývojáři mysleli. Díky moc a inserty pro obalené karty do všech her!

Mínusy

K produkci hry nemám žádnou výtku. Myslím tím vůbec žádnou. Tady chyby zkrátka nehledejme. Herně bych zmínil tak trochu obrácený efekt „snowball“. Síla raptorek spočívá v jejich množství a ve spolupráci. Což znamená, že jakmile hráč o jednu z nich přijde, je ihned podstatně slabší. Navíc díky tomu nemůže zcela využít všechny efekty na kartách. Zkrátka jakmile hráč přijde o první raptorku, je vytažen na vrcholek horské dráhy a spuštěn dolů. Bohužel nahoru už tahle dráha nejede. Vše podporuje fakt, že raptorky mají málo životů a v podstatě žádné obranné karty. Jejich balíček mi jednoduše nepřijde moc vyvážený.

Hodnocení

Unmatched: Jurassic Park – InGen vs Raptors je opravdu zábavný set. Pasti tomuto bojovému systému vyloženě chyběly a troj-hrdinka je skutečně originální. Pokud máte Unmatched rádi, jistě vám nemusím vysvětlovat, že každý další set prostě nutně potřebujete. Konkrétně u tohoto hrajou prim i zvolení hrdinové – tedy pokud jste milovníky Jurského parku tak jako já. Pokud s Unmatched zkušenosti nemáte, raději bych zkusil jiný set. Například Robin Hood vs Bigfoot popřípadě jeden nebo druhý Souboj legend, ve kterých jsou postavy přímočařejší stejně jako bojiště.

Na závěr jen doplním, že dle vyjádření Albi budou sety Jurassic Park – InGen vs Raptors, Marvel – Hell’s Kitchen, Marvel – Redemption Row a Jurassic Park – Dr. Sattler vs T-Rex na devadesát devět procent jen v angličtině. Vzhledem ke konceptu hry není problém herní obsah kombinovat. Pokud vám, nebo vašim spoluhráčům dělá angličtina problém, pak mrkněte na Zatrolené hry, kde je většina těchto setů přeložena. Překlady karet pak stačí jen vytisknout a vložit do obalů k anglickým kartám.

Unmatched: Jurassic Park – InGen vs Raptors získává od Říše her ocenění:

Poděkování

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Albi.

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je Albi.png.

Hru můžete zakoupit přímo zde.

Tags:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by Vás zajímat také: