Neděle mnohdy přinese spoustu krásného. Na první dobrou mě napadá třeba svíčková s houskovým knedlíkem nadýchanějším víc nežli obláček. Jeden to pak může zalít pivištěm, a hned je na světě líp. Neděle ale může přinést i jiné potěchy. Například REXhry nám oznámili chystanou lokalizaci karetní hry Království Valerie. Jedná se o již druhou edici hry z roku 2016, kterou má na svědomí herní designér Isaias Vallejo. Je určena primárně hráčům od třinácti let, kteří by ji měli odehrát zhruba za tři čtvrtě hodiny, a to buď sólo nebo až v pěti hráčích. Během hraní budou házet kostkami, pracovat s kartami a získávat suroviny.

Samotná příprava hry sestává z utvoření jakési tabulky z karet, přičemž má pět sloupců a pět řádků. Do této tabulky se vykládají karty agentů, monster, dvě řady občanů a karty oblastí a věží. Hraje se na kola, ve kterých se hráči střídají ve svých tazích. Ten je pak rozdělen na čtyři hlavní fáze:

  1. házení – Hráč na tahu hodí dvěma kostkami, které spustí hned několik efektů z karet, ale nejdůležitější jsou pro druhou fázi.
  2. sklizeň – Podle výsledků na kostkách se aktivuje různý počet občanů. Kolik se jich aktivuje, určuje číslo na kartě. Jinak řečeno aktivuje se tolik občanů, kolik si může hráč díky svému hodu dovolit. Čím více, tím lépe, protože získá větší počet surovin.
  3. akce – Nyní hráči mohou provést dvě akce z několika dostupných. Například mohou zabíjet monstra, naverbovat dalšího občana nebo plachtit, a díky tomu provést ostrovní akci.
  4. konec tahu – Hráči zkontrolují, zda nenastala jedna z podmínek pro konec hry. Pokud ne, předá aktivní hráč kostky hráči po levici a ten začne svůj tah. Pokud ano, dokončí kolo a přistoupí k vyhodnocení hry.

Hráči dostanou VB třeba za zabitá monstra, získané oblasti či za suroviny. Hráč s nejvíce VB se logicky stává vítězem hry a králem Valerie.

Pokud vám ilustrace přijdou povědomé nebo tak nějak známé, pak vězte, že jejich autorem není nikdo jiný než známý ilustrátor The Mico. Ten má za sebou hezkou řádku ilustrací a momentálně bude zřejmě nejznámějším ilustrátorem deskových her. Za sebe musím říct, že jeho práce hře neuvěřitelně prospívá. Všechny karty vypadají famózně, a pokud si ponechají rozměry karet z první edice, pak budou mít rozměry 63,5 x 88 a v balení hry jich najdeme 215. Vypadá to na další povedenou karetku. Těšíte se?

Tags:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by Vás zajímat také: