Divukraj: Perlava

Jak na břehu, tak ve vodě

Říčky jsou kouzelná místa. Voní pramenitou vodou a překypují životem. Najdeme zde spoustu vodních rostlin i živočichů – od rašeliníků a haluch, přes hbité vodoměrky a štíhlé vážky až po roztomilé žabáky a hrdé sumce. Jsou plné prosluněných mělčin i hlubokých stojatých vod. A právě tam, hluboko za čarovnými břehy, až tam, kam nikdy nedopluly loďky rybářů, tekla jedna taková kouzelná říčka – Perlava. A právě o ní bude dnešní pokračování jisté pohádky.

Bylo nebylo…

…jedno rozšíření k deskové hře Divukraj. Krásná krabice lákala k otevření a dávala tušit nejeden říční div ukrývající se v jejích útrobách. A protože se tahle krabice jednoho kouzelného dne objevila u jistých hráčů, říkejme jim třeba Petr a Terezka, nemohli se dočkat, až ji otevřou a všechny vodní zázraky spatří na vlastní oči. Aby se mohli těšit ještě déle, vzali krabici na menší procházku, aby si ji mohli stylově vyfotit u jejich oblíbeného potůčku.

Když se vrátili domů, pustili se nedočkavě do otevírání a rozbalování. A když krabici otevřeli, nestačili se divit – krabice nebyla poloprázdná, byla spíše „čtvrtprázdná“. A co uvnitř našli? Především přídavný herní plán půlměsícovitého tvaru, který připojili k levé části herního plánu Divukraje. Jejich pozornost upoutalo 25 perel, nová surovina říčního lidu (která se však za surovinu nepovažuje, jak se později dočetli v přiložených pravidlech), a 12 nových figurek: 6 vydřích pomocníků jako sada pro jednoho z hráčů (přestože Divukraj s Perlavou obsahuje 5 sad zvířecích pomocníků, stále jej však nelze hrát v počtu pěti hráčů) a 6 žabích velvyslanců (1 v barvě pro každého hráče). Žabí velvyslanci se používají obdobným způsobem jako zvíření pomocníci v základní hře, ovšem s tím rozdílem, že je lze umisťovat pouze na políčka s žabí tlapkou (na která naopak nelze umisťovat běžné zvířecí pomocníky). Z kartonových komponent je čekala pouze jedna malá destička, ze které vylámali 4 divy, které i s přiloženými destičkami divů nahrazují původní běžné události Divukraje (jako Dožínky atp.).

A s tolik očekávanými kartami to nebylo o mnoho lepší – v krabici jich totiž bylo žalostně málo:

  • 20 tvorů a staveb (pouhé 4 druhy tvorů a 4 druhy staveb)
  • 12 říčních karet (6 tvorů a 6 lokací, přičemž do každé partie se dostanou pouze 2 tvorové a 2 lokace)
  • 8 kartiček vzácných předmětů (každý hráč obdrží 2 z těchto karet na začátky hry, další získat nelze).

A to je v zásadě vše. Terezka s Petrem byli zklamaní, že po říčce Perlavě připlouvá do Divukraje tak málo nového. Ale těšili se, jak si hru zahrají a doufali, že novinky nějakým způsobem vylepší hratelnost základní hry.

Jak nastudovali pravidla jako mávnutím kouzelného proutku a připravili hru

Nejprve se však pustili do studování pravidel. Ta mají pouhopouhých 7 stran, což však na rozdíl od nízkého počtu ostatních komponent není nikterak na škodu – jejich kompletní nastudování nezabere více než 10 minut. Pravidla jsou stejně jako u základu příjemně a přehledně sepsaná a strukturovaná a stejně jako u základu obsahují roztomilé atmosférické textíky, které vyčarují úsměv na tváři: zápisky královského kartografa o objevení Perlavy, dopis velvyslance Handrkala králi Divukraje či inzerát slibující vlastní pásku přes oko, pokud se rozhodnete rozšířit pirátskou posádku kapitána Plížila. Poslední 2 strany jsou věnovány pravidlům pro 1 hráče (bohužel se opět setkáváme s králem Břitvou) a rejstříku, ve kterém jsou podrobně popsány a vysvětleny všechny karty z rozšíření.

Po divujarém seznámení s pravidly připravili hru pro první výpravu k řece Perlavě. Jak už bylo naznačeno v úvodu, hra se připravuje v zásadě stejně jako základ s tím, že se překryjí události novými divy a do balíčku karet lesa se vmíchají ty nové z Perlavy. Na příslušná místa na přídavném herním plánu Perlavy se položí lícem dolů 2 náhodně zvolené karty říčních lokací a 2 náhodně zvolené karty říčních tvorů; na mělčinu se potom položí zásoba perel. Každý hráč navíc dostane do začátku 2 náhodně zvolené karty vzácných předmětů. A to je vše – příprava hry s Perlavou nezabere o moc více času než příprava samotného základu.

Jak perly sbírali a moc jich nezískali

Základní hratelnost zůstává stejná jako u Divukraje, pokud nebudeme počítat překrytí původních událostí novými divy, Perlava nijak nemění mechanismy základní hry a ani žádné nové nepřidává. Tedy snad s výjimkou perel a managementem s nimi spojeným.

V zásadě jedinou možností, jak kýžené perly získat, je vysílání speciální žabího pomocníka (velvyslance) na akční pole v Perlavě. Velvyslance lze poslat na mělčinu, kde získáte perlu za odhození 2 libovolných surovin a 2 libovolných karet z ruky. Je to poměrně drahá a ne příliš výhodná akce.

Další možností je umístění velvyslance na jedno ze 4 říčních polí: zde je však nutné splnit podmínku vyloženého počtu určitých karet požadované barvy (3 zelené a 2 karty ostatních barev) – což může být během prvního ročního období partie docela problém, pokud budete mít smůlu na karty. Umístěním velvyslance na říční pole získá hráč perlu položenou na říční kartě a zároveň dojde k jejímu otočení. Karta obsahuje buď tvora nebo říční lokaci. Hráči ovšem netuší, na jaký typ karty narazí.

Zatímco karty říčních obyvatel umožňují za odhození určitého typu a počtu karet získat bod a perlu, karty říčních lokací umožňují za odhození bodu a určitého druhu suroviny získat perlu a nové karty do ruky. Problém je, že pokud v počátečních fázích hry otočíte kartu s lokací, nemusíte mít ještě potřebné body k odhození a získání perly. Samozřejmě lze využít akci na herním plánu, která hráči přinese bod a kartu, nicméně tím se připraví o cenného pomocníka a nejspíš nebude mít dostatek surovin na postavení karet, které mu umožní splnit podmínku pro umístění žabáka do Perlavy. A jelikož se žabí velvyslanec vrací do hráčovy zásoby vždy až během akce ukončení ročního období, má tedy hráč možnost využít akční pole Perlavy pouze 4x za celou partii. Je tedy poněkud nešťastné, že může v počáteční fázi hry odkrýt kartu, kterou nebude moci využít – tento prvek náhody považuji za nepříliš domyšlený a poněkud nešťastný.

A čemu jsou ony vzácné perly tak užitečné? Samy o sobě mají na konci partie hodnotu 2 vítězných bodů. Lze ale pomocí nich vykládat karty vzácných artefaktů, které hráč obdržel na začátku hry.

Jejich efekty jsou poměrně silné, ovšem ne příliš vyvážené – aktivace 3 zelených karet ve městě je silná schopnost stejně jako vyložení zdarma karty s hodnotou 3 bodů, zatímco možnost postavit zdarma libovolnou modrou budovu nemusí hráč do konce hry využít, protože mu zkrátka žádná vhodná karta nepřijde (nebo přijde, ale tak levná, že kvůli ní nemá smysl vykládat artefakt za drahocennou perlu).

U karet artefaktů tedy platí totéž, co pro zbytek Divukraje – je zde příliš velký vliv náhody, se kterou nelze nic moc dělat. Je škoda, že artefaktů není více než pouhých 8 a že se třeba začátku partie nedraftují.

Další využití perel spočívá ve stavbě divů, které, jak už bylo předesláno, nahrazují běžné události ze základní hry. Stavba levnějších divů za 10 a 15 bodů stojí vždy 2 perly, odhození 2 karet z ruky a 1, resp. 2 suroviny od každého druhu; stavba dražších divů za 20 a 25 bodů stojí vždy 3 perly, odhození 3 karet z ruky a 2, resp. 3 suroviny od každého druhu. Je to opravdu drahé, ale na druhou stranu za postavení divu inkasujete skutečně enormní množství bodů a ignorace stavby divů se tak téměř určitě vymstí ve formě bodového deficitu při závěrečném bodování. U divů lze i namítnout, že svým způsobem omezují strategické možnosti Divukraje – zatímco běžnou událost ze základní hry šlo ignorovat, bez postaveného divu stěží dosáhnete na první místo.

Jak se nových zvířátek (ne-)dočkali

Během hry přicházejí nové stavby i tvorové z Perlavy. Jak už bylo řečeno, jde o pouhé 4 nové stavby a s nimi související tvory. Jejich akce a efekty většinou nějak souvisí s řekou či perlami: umožňují kupříkladu zkopírovat říční pole či získat suroviny, pokud hráč vlastní nějaké perly. Zajímavostí je pirátská loď, jejíž vyložení nestojí suroviny, a která nejenže zabere tolik vzácné místo v soupeřově městě (a přitom mu nepřinese žádné vítězné body na konci partie), ale navíc „zdaní“ soupeřovy perly: za každou soupeřovu perlu hráč obdrží bod a libovolnou surovinu. Je to tedy další z malého počtu karet, které dodávají do hry v podstatě neexistující přímou interakci mezi hráči.

S novými kartami je to ovšem poněkud zamotané. Jak už bylo řečeno, většina se točí kolem perel, kterých je ovšem ve hře zoufale málo a může se snadno stát, že přijdou do hry až v okamžiku, kdy perly utratíte za div. A když budete se stavbou divu otálet, je docela dobře možné, že vám jej vyfoukne některý ze soupeřů (samozřejmě můžete postavit jiný, ale už to nemusí být ten, na který jste si pracně našetřili suroviny, popř. nebudete mít suroviny na ten dražší). Karty jsou jinak pěkné, i když u tak krásně přeložené hry, jako je Divukraj, zamrzí drobný kiks v případě karty Lodivod (v orig. Ferry Ferret), která se měla zjevně jmenovat Převozník.

Jak na chleba neměli

Jaké jsou tedy celkové dojmy? Ze všeho nejvíc opět potěšily ilustrace a atmosférické doprovodné texty v pravidlech, což jsou samozřejmě podružnosti a navíc to není nic, co bychom neviděli už v základní hře. Dychtivě očekávané změny v hratelnosti jako svižnější rozjezd hry nebo nižší vliv náhody bohužel Perlava nepřináší – pokud nepřijdou potřebné karty, stále není v prvním ročním období moc co dělat a akci žabího velvyslance budete moci využít pouze v případě, že ty správné karty přijdou – jinak propadne. Karet lesa, které Perlava přináší navíc, je dost málo a praktické využití některých z nich je celkem diskutabilní (např. fialová karta, která na konci partie oboduje všechny vyložené karty z Perlavy). Celkově se jedná o příjemné malé rozšíření, které však nepřináší ani větší množství herního materiálu, ani žádné výrazné změny v hratelnosti. Mohlo by to stačit, je tu však jedno ale.

Tím je cena, která začíná t.č. na nehorázných cca 1200 korunách českých – za to dostanete přídavný herní plán (vcelku zbytečný stejně jako prastrom ze základní hry), novou sadu vydřích figurek (hru stále nelze hrát v počtu pěti hráčů, takže v zásadě také zbytečné), pět figurek žabáků, čtyři kartonové dílky divů, několik plastových perliček a 40 karet (na podobné peníze vyjde kupříkladu hra Marco Polo II, která obsahuje obří herní plán, přes 190 dřevěných komponent, přes 40 karet a přes 100 kartonových dílků a komponentů). Bez jakéhokoliv přehánění lze tak konstatovat, že je to hodně málo muziky za opravdu hodně velké množství peněz – i ve srovnání se základní hrou, která je dražší zhruba o 500 korun, ale herního materiálu a karet v ní najdeme několikanásobně více. Je pravdou, že rozšíření bývají dražší, ale v případě Perlavy je to už opravdu extrém, na čemž nese vinu podivná obchodní politika výrobce, který nepovolil českému distributorovi vydat rozšířenou verzi, která obsahuje kvalitnější materiál perel, 3D verze divů a cedulky „otevřeno“ a tolik již v základní hře postrádaný bodovací bloček. Tento přístup ze strany výrobce, stejně jako nastavení extrémně vysoké ceny licence pro českého distributora, považuji nejen za projev lakoty a vydřidušství, ale snad i nenažranosti a až příliš okaté snahy vytřískat na oblíbené značce co nejvíc a nabídnout přitom zákazníkům co nejmíň. Je samozřejmě na zvážení každého hráče, zda mu přijde cena adekvátní vzhledem k přidané hodnotě rozšíření, za které bych vzhledem k obsahu a přidané hratelnosti byl ochoten utratit nejvýše třetinovou částku. Jelikož však rozšíření není pro základní hru nijak zásadní a nabízí toho opravdu málo, rozhodl jsem se vzhledem k naprosto neadekvátní ceně udělit podprůměrné hodnocení.

Jsem si vědom toho, že Divukraj je populární a vyhledávaný titul a spousta hráčů do rozšíření půjde, i kdyby na chleba nebylo – už jen proto, že se považují za sběratele kompletisty a/nebo mají základní hru tak moc rádi, že k ní prostě musí všechno, co vyjde. Pro skalní fanoušky Divukraje je určitě Perlava „must-have“ záležitostí a po překousnutí pořizovacích nákladů jim přinese radost z nové lokace, figurek i kartiček.

Hodnocení – 2 z 5

Tags:

One Reply to “Divukraj: Perlava”

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by Vás zajímat také: