Shromáždi zvířátka u napajedla
a zažeň konkurenty.

O hře

Dnes se podíváme na další kapesní karetku, kterou pro vydavatelství Helvetiq navrhl Reiner Knizia a ilustracemi zvířátek doprovodil Felix Kindelan. Českou verzi pak obstarala deskoherní speciálka HRAS.

Po horkém dni se zvířata shromažďují u napajedla. Kdo koho odežene a vychutná si nerušeně doušky vody?

Z kartonového puzzle je sestaveno osmiúhelníkové napajedlo. Hráči dostanou po pěti kartách a střídají se na tahu. Ve svém tahu mohou zahrát jakékoliv množství karet od jednoho druhu zvířete k příslušné straně napajedla. Jakmile se u této strany shromáždí tři a více zástupců daného druhu, odeženou všechny příslušníky druhu nižšího čísla. Výjimkou je jedničková myš, jež v hejně odežene i osmičkové slony. Tyto odebrané karty od přísunu vody si na před sebou položenou hromádku bere hráč, který efekt vyvolal a přiložil (i) třetí kartu. Po dokončení tahu si hráč opět dobere do pěti karet. Kdo má na konci hry po rozebrání dobíracího balíčku nejvíce karet na hromádce, ten zvítězil.

Pokud by hráč chtěl při tomto rozložení skórovat, musel by ideálně přiložit třetí žirafu a odehnat zebry, či třetí zebru a odehnat myši. Mezi další možnosti patří přiložení alespoň dvou pštrosů, či jednoho nosorožce, či dvou slonů. V případě dvojkové surikaty a šestkového geparda by bylo nutné vyložit alespoň tři karty.

Zhodnocení

Kariba je odpočinková hra pro malé i velké. Pravidla vysvětlíte během minuty komukoliv a pak již stačí jen přemýšlet nad kombinacemi, koho kdy k napajedlu vyslat, a nezapomenout se kochat pohledy na spokojenou zvířenu. Žádnou převratnou ani novou mechaniku tu nenajdete, ale přesto se jedná o fajn výplňovku s poměrně malou prostorovou náročností. Pokud hledáte něco pro malé děti, co zabaví i dospělé, či nějakou pohodovku pro začínající hráče, kteří přičichli maximálně k hospodským štychovkám při hraní s dědečkem, Kariba se jako volba rozhodně nabízí.

Kariba získává od Říše her ocenění:

Poděkování

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti HRAS.

Hru můžete zakoupit přímo zde.

Tags:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by Vás zajímat také: