Labužníci

Dneska tu máme záležitost, která zaujme hlavně milovníky dobrého jídla. Ať už vám učarovala exotická zahraniční kuchyně nebo třeba česká klasika, s oběma se setkáte ve hře Labužníci, kterou pro český trh připravila společnost ADC Blackfire. Včetně zmiňované české kuchyně. Představme si střed nákupního centra, kam se sbíhají hladoví „jazykové“. Tamhle najdete indickou kuchyni s vůní kurkumy, hned vedle si můžete dát čínské nudle a smaženou rýži nebo je snad libo hamburger či svíčkovou s knedlíkem? Pobíháte od okýnka k okýnku a ani sami nevíte na co máte chuť a co vás více láká. Přesně stejné dilema budou mít zákazníci ve hře, až je budete zvát k vám na něco dobrého.

V Labužnících se z vás stávají provozovatelé tzv. food courtů, kde si rozestavujete své stánky s nabídkou. Každá kuchyně má jedinečné schopnosti, pomocí kterých sbíráte body popularity. Ty vám navíc přináší i získaná přízeň šéfkuchaře. Od toho, jak je váš food court oblíbený, se odvíjí celkový úspěch ve hře. Tato kuchařská záležitost je určena pro 2-5 hráčů ve věku od 14 let na 20-30 minut.

Pojďme si říct něco málo o komponentech hry, které v krabici o rozměrech 26 x 30 cm najdete. Základem je oboustranná deska tržiště, přičemž strana se zvolí podle počtu hráčů. Dále je tady 5 panelů food courtů, 100 karet jídelních stánků (10 pro každý národ), 10 karet národů, 5 karet šéfkuchařů, 20 žetonů letáků, 20 žetonů popularity, 40 stříbrných žetonů mincí s hodnotou 1 dolaru, 10 zlatých žetonů mincí s hodnotou 3 dolary, 15 hráčských značek, 1 žeton prvního hráče a 1 desetistěnná kostka. Bližší informace k obsahu a jeho provedení najdete v již dříve publikovaném článku, kde jsme se věnovali unboxingu Labužníků.

Příprava hry není nijak náročná a zvládnete ji poměrně rychle. Podle počtu hráčů zvolte správnou stranu desky tržiště a umístěte ji doprostřed stolu. Každý hráč si vezme jeden panel food courtu a 3 hráčské značky stejné barvy. Jednu z těchto značek umístíte na počáteční pole ukazatele popularity na desce tržiště. Na panel food courtu do polí bez zobrazených mincí položíte po jednom stříbrném žetonu a další 3 dostanete do ruky. Zvolte začínajícího hráče a všem postupně rozdejte žetony letáků. Vezměte 5 karet národů a pro každý z nich vezměte 10 karet jídelních stánků. Ty zamíchejte dohromady, vytvořte z nich balíček na panelu tržiště a 5 z nich umístěte na příslušné pozice na herním plánu. Vyberte 2 šéfkuchaře a umístěte je na příslušná místa na tržišti. Kostku a ostatní zbývající žetony si připravte na dosah, budete je potřebovat.

V průběhu hry se hráči postupně střídají v tazích, přičemž každý se skládá z několika fází. Hned na počátku jde o návštěvu labužníka. Hodíte kostkou a číslo určí políčko na food courtu, které navštíví labužník. Padne-li nula, můžete zvolit libovolné pole. Z tohoto místa všichni hráči získají odměny, které se skládají z unikátních efektů jídelních stánků, nashromážděných žetonů a celých hvězd skládaných pomocí jídelních stánků při umisťování na food court. V této fázi hry můžete použít žeton letáku a tím pro vás změnit pole navštívené labužníkem.

Ve druhé fázi jde o získání nového stánku. Pokud máte dostatečné množství peněz, můžete si z tržiště koupit libovolný stánek. Zbývající stánky se pak posunou na volné místo ve směru zleva doprava a vyloží se další stánek z balíčku.

Nakonec si můžete jednou za tah najmout kuchaře, což vás bude stát 4 stříbrné. Nebo můžete najmout šéfkuchaře, pokud splníte určité požadavky (např. máte alespoň 4 stánky jednoho národa nebo 5 stánků různých apod.), za což získáte jednorázově 3 body popularity.

Jakmile některý z hráčů získá 20 (při 2-3 hráčích) nebo 30 (při 4-5 hráčích) bodů popularity, hra končí. Ostatní hráči ještě dokončí své tahy a vítězem se stane hráč, který získal nejvíce bodů popularity.

Ze začátku se mohou zdát Labužníci trochu komplikovaní, dokud si neosvojíte efekty jednotlivých národů. Poté už je to vážně cvrkot a hra opravdu rychle utíká. Více než zmiňovaných 30 minut vám nezabere, spíše méně. Bohužel má v Labužnících velký podíl na hře náhoda (hod kostkou), takže se můžete sebevíc snažit dobře rozestavit jídelní stánky, ale váš úspěch bez štěstí v hodu kostkou prostě neovlivníte. Žetony letáků jsou pevně dané a další lze získat jen díky německé kuchyni, což ale znamená, že pokud ji nemáte v herním balíčku, máte prostě smůlu.

Tato hra je díky své nenáročnosti a povedeným ilustracím vhodná spíše pro rodiny s dětmi. Snadno ji zvládnou i mladší hráči, protože vše je hlavně o hodu kostkou. Vizuální provedení je pěkné a třeba otvor na kartách jídelních stánků je zajímavým funkčním prvkem, díky němuž se může snadno měnit cena.

Hodnocení – 4 z 5

Labužníci jsou titulem rychlým a někdy až moc. Příjemnou změnou může být určitá variabilita hry díky 10 národům, ze kterých pro jednu partii volíte vždy jen polovinu. Jste-li však zvyklí na komplexnější hry, pilování vlastní strategie a možnosti výrazněji ovlivnit vývoj hry, Labužníci vás zřejmě příliš nenadchnou a spíše se porozhlédnete po něčem jiném v dané cenové relaci. Celkově Labužníky hodnotíme slabšími 4 hvězdami, protože v rodinném sektoru a mezi nenáročnými hráči si jistě své oblíbence najde.

Poděkování

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti ADC Blackfire.

Tags:

One Reply to “Labužníci”

  1. Pingback: Kreveťák –

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by Vás zajímat také: