Gaia Project: Galaxie Terra Mystica

Vesmírné euro bez špetky náhody

Před necelým rokem jsem pro vás psala recenzi na euro hru Terra Mystica, a proto když se naskytla možnost porovnat ji s její vylepšenou vesmírnou sestrou, neváhala jsem ani minutu. Již jsme spolu strávily nějakou dobu, a tak nastal čas se vrhnout na zhodnocení.

Gaia Project: Galaxie Terra Mystica (dále jen Gaia Project) byla vydána již v roce 2017 a za tu dobu získala spoustu zajímavých ocenění. Na počeštění jsme si museli nějaký ten rok počkat, ale na podzim roku 2021 se tak stalo pod záštitou vydavatelství TLAMA games. Nejen za skvělý překlad, ale i za poskytnutí hry k recenzi děkujeme.

Celkový obsah hry.

Popisovat konkrétně, co všechno na hráče v opravdu těžké krabici o rozměrech cca 30*37cm čeká, by nemělo moc smysl. Tak aspoň to nejdůležitější. Herní plán se skládá z 10ti sektorů galaxie, které lze za dodržení jistých podmínek různě kombinovat. Je zde 7 oboustranných desek národů, což znamená 14 různých národů k výběru pro každou partii. Deska výzkumu, která slouží k vylepšování různých schopností mezi něž patří vesmírné lety, věda, ekonomie, projekt Gaia, umělá inteligence a teraformace. Každá z nich má při hře důležitou váhu a jejich rozvíjení s rozvahou a promyšleností je nezbytné. Dále je tu deska hodnocení, na kterou při každé partii náhodně rozmístíme 6 destiček hodnocení kol, kterých je ve hře celkem 10 a 2 destičky závěrečného hodnocení, kterých je ve hře celkem 6. Jsou zde bonusové databanky, destičky běžných a pokročilých technologií a další spousta různých žetonů. Každý národ má budovy ve stejné barvě jako desku národu. Budovy zde nejsou dřevěné jak bývá u euro her zvykem, ale jedná se o plastové, detailně propracované miniatury budov, které dokreslují vesmírnou atmosféru. Za zmínku určitě stojí i další plastové komponenty tvořící různé ukazatele, za nás oblíbený K.I.K. (Kvantově Inteligentní Kostka, kterou jsme si přejmenovali na „kjůbik“). A pak balíček karet pro sólo hru s takzvanou Automou. Jak je vidno v krabici je toho vážně hodně, je nacpaná až po okraj stejně jako tomu bylo u Terra Mysticy a tedy minimálně vzhledem k obsahu je cena za hru odpovídající.

Vysvětlit ve stručnosti jak je se Gaia Project hraje je téměř nemožné o čemž vypovídá i 24 stránkový manuál. Ve kterém najdeme nejen jak připravit první partie krok po kroku, jaké zvolit pro první hry národy, ale také detailní popis funkcí různých destiček, seznámení s jednotlivými národy a jejich jedinečnými schopnostmi apod. I v Gaia Projectu je důležitým herním prvkem cyklus energie. Na začátku dostanou hráči energie určité množství, kterou musí obnovovat, dále čerpat, získávat i odebírat.

Každé herní kolo se stává ze 3 fází:

1) Fáze I: Příjmy – v této části jak již sám název napovídá získávají hráči různé příjmy, ať už vyplývající z desky národu či z desky výzkumu nebo bonusových databank.

2) Fáze II: Gaia – týká se pouze hráčů, kteří mají v oblasti Gaia na své desce národa krystaly energie a v takovém případě je přesouvají do sféry I (mimo Terranů – ti je přesouvají rovnou do sféry II). Pokud má hráč na Transdimové planetě gaiaformer, umístí tam žeton Gaia-planety.

3) Fáze III: Provádění akcí – akcí, které lze provést je hned několik a patří mezi ně stavba dolu, zahájení Projektu Gaia, vylepšení budov, založení federace, postup v oblasti výzkumu, akce vyžadující „kjůbiky“, zvláštní, doplňkové a pasivní akce a také samotné pasování.

4) Fáze IV: Příprava dalšího kola – v tento moment se připravuje herní plán a ostatní materiál na další kolo. Tato fáze odpadá v šestém závěrečném kole, kdy ji nahrazuje závěrečné hodnocení.

Co se Gaia Projectu týče, tak hra splnila veškeré naše očekávání. Je to hráčské euro bez špetky náhody a všechno, co se stane a jaký to bude mít následek je a bude pouze v rukou daného hráče. Ve hře nedochází k přímé konfrontaci. Jediným způsobem, jak si mezi sebou hráči mohou uškodit je ten, že někdo obsadí planety v dosahu dřív než někdo jiný. Gaia Project není hra pro začátečníky, protože komplexnost celé hry a náročná pravidla se spoustou možností vyžadují jisté zkušenosti. Zábavná je však v jakémkoliv počtu hráčů, jen je nutno počítat s tím, že čím víc hráčů se partie účastní, tím delší bude herní doba. 14 různých národů a variabilita herního plánu nám dává takřka neomezenou znovu hratelnost a každý národ vyžaduje jiné herní pojetí. Taktika, která funguje u jednoho národu, nemusí fungovat u jiného. Díky vyladěné desce výzkumů nabírá vylepšovaní schopností ve hře maximálního účinku a oproti Terra Mystice tím nabírá na kvalitách. Vzhled, propracovanost komponent ač jsou plastové a téma galaxie, to vše hře přidává na kladech a můžu s naprostým přesvědčením říct, že za aktuální cenu kolem 15ti stovek vážně stojí. Neboť se jedná o po okraj naplněnou krabici skvělým materiálem s úžasným herním zážitkem.

Gaia Project od nás získává následující ocenění. Jak už bylo zmíněno výše, tak ve hře není žádný prostor pro náhodu, žádné kostky či karty ovlivňující průběh hry zde nečekejte. Takže prvním oceněním je Nízký vliv náhody. Další již zmíněnou výhodou je variabilita hry díky různým národům a hernímu plánu, který si lze přizpůsobit. Díky tomu udělujeme druhé ocenění Skvělá znovu hratelnost. A díky propracovanému režimu jednoho hráče pomocí Automy, kde lze přidáváním karet jednoduše ovlivnit náročnost, je tu od nás třetí ocenění Solitérní zážitek.

Ukázka závěrečného kola partie 2 hráčů.

Gaia Project: Galaxie Terra Mystica získává od Říše her ocenění:

Poděkování

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti TLAMA Games.

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je TlamaGames.png.

Hru můžete zakoupit přímo zde.

Tags:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by Vás zajímat také: